Ce trebuie sa stii despre varice

Le vedeti in fiecare zi pe picioarele dvs. si totusi exista multe lucruri pe care nu le stiti despre venele acelea umflate si negre, inestetice de pe picioarele dvs., care v-au facut sa renuntati la fuste.
Ei bine acest dusman poarta numele de si mai jos vom incerca sa intelegem intr-o oarecare masura aceasta afectiune numita varice.

Ce sunt varicele?
Varicele sunt vene dilatate, de culoare albastruie si care se formeaza datorita unei insuficiente venoase. De obicei au aspectul unor cordoane rasucite si proeminente. Sunt umflate si se ridica sub suprafata pielii. Varicele se intalnesc de obicei la spatele gambei sau pe interiorul piciorului. In timpul sarcinii, varicele numite hemoroizi se pot forma in vagin si in jurul anusului. Varicele membrelor inferioare sunt dilatari patologice si permamente ale venelor superficiale de la acest nivel.
Care sunt cauzele aparitiei varicelor?
Inima pompeaza sange cu oxigen si nutrienti intregului organism. Arterele transporta sangele de la inima inspre toate partile corpului. Venele transporta sangele cu aport scazut de oxigen din corp inapoi la inima.
Comprimarea muschilor de la picioare pompeaza sangele inapoi la inima din partile inferioare ale corpului. Venele au valve ce actioneaza ca niste trape unidirectionale. Aceste valve impiedica curgerea inversa a sangelui, in timp ce urca sus inspre picioare. Daca una din aceste valvule unidirectionale se slabeste si isi pierde capacitatea de antireflux, sangele se poate scurge inapoi in vene si sa se adune acolo. Aceasta conditie se numeste insuficienta venoasa, si este modul in care se formeaza varicele.
Cine este afectat de obicei de varice?
Multi factori sporesc sansele unei persoane de a dezvolta varice. Acestea includ:
varsta inaintata
membri de familie cu varice sau faptul ca v-ati nascut cu valve slabe ale venelor
schimbari hormonale, care apar de obicei in timpul pubertatii, sarcinii si menopauzei. Anticonceptionalele sau alte medicamente care contin estrogen si progesteron sporesc de asemenea riscurile aparitiei varicelor.
sarcina – in timpul sarcinii exista o crestere enorma a cantitatii de sange din organism. Acest lucru poate cauza dilatarea venelor. Extinderea uterului cauzeaza de asemenea presiune asupra venelor. In cele mai multe cazuri, venele varicoase isi imbunatatesc starea cam in trei luni de la nastere.
obezitatea, leziunile la picioare, statul prelungit in picioare si alte lucruri pot slabi valvele venelor, cauzand aparitia varicelor.
De ce apar varicele in special la picioare?
Forta gravitatiei, presiunea exercitata de greutatea corpului, si sarcinii. In comparatie cu alte vene din corp, venele de la picioare au cea mai grea misiune, aceea de a transporta sangele inapoi la inima. Sunt supuse la o presiune foarte mare, si in uneori aceste vene cedeaza, formand varicele.
Sunt varicele dureroase si periculoase?
De-a lungul timpului, venele varicoase se dilata foarte mult si starea lor se agreaveaza. Varicele intr-o forma foarte severa pot cauza probleme de sanatate. Acestea includ:
insuficienta venoasa severa – sangele se intoarce mai greu la inima, cauzand blocaje ale sangelui si infectii severe. Blocajele sangelui pot fi foarte periculoase pentru ca pot ajunge din venele picioarelor in plamani. Blocaje ale sangelui in plamani pot ameninta viata pentru ca pot bloca functionarea inimii si plamanilor.
ulcere de piele pot apare in tesuturile de piele din jurul varicelor.
iritatii severe, umflaturi si iritatii dureroase la nivelul picioarelor.
Care sunt simptomele varicelor?
Cele mai comune simptome ale varicelor includ:
Durere ascutita
Picioare ce obosesc foarte usor
Greutate in picioare
Umflarea picioarelor
Innegrirea pielii (in cazurile grave)
Amorteala la nivelul picioarelor
Iritatii ce prezinta mancarimi la nivelul picioarelor
Cum putem preveni aparitia varicelor?
Nu toate varicele pot fi prevenite. Dar exista unele lucruri care pot reduce sansele dvs. de a dobandi si mai multe varice. Aceleasi lucruri, va pot ajuta sa usurati disconfortul cauzat de cele pe care le aveti deja:
Folositi protectie solara pentru a va proteja pielea de soare.
Faceti exercitii regulate pentru a va imbunatati forta si circulatia din picioare, si pentru a avea vene puternice, evitand astfel varicele.
Concentrati-va pe exercitii care va lucreaza picioarele, ca de exemplu alergatul.
Controlati-va greutatea pentru a evita o presiune prea mare asupra picioarelor.
Nu stati picior peste picior.
Cand va odihniti, tineti picioarele cat de ridicate puteti.
Nu stati jos sau in picioare perioade lungi de timp. Daca sunteti nevoit sa stati in picioare o perioda lunga de timp, mutati greutatea corpului de pe un picior pe celalalt la intervale de cateva minute. Daca in schimb trebuie sa petreceti mult timp stand jos, ridicati-va si miscati-va putin prin jur la fiecare 30 de min.
Purtati sosete elastice si evitati imbracamintea stramta care va comprima talia, sau picioarele.
Asigurati-va o alimentatie slaba in sare si bogata in fibre. Fibrele reduc sansele unei constipatii, care contribuie la aparitia varicelor.
Reblog this post [with Zemanta]

1 comment:

  1. Un articol cu informatii folositoare despre varice este si acesta http://www.impenetrabil.ro/2013/03/descopera-ce-optiuni-ai-impotriva.html

    ReplyDelete