Ranile diabetice

Ulcerele diabetice sunt cea mai intalnita forma de rani diabetice in zona picioarelor care duc la amputarea extremitatilor joase.
Doctorii de familie au un rol crucial in prevenirea sau in diagnosticarea timpurie a complicatiilor ranilor diabetice ale piciorului.
Tratarea ranilor diabetice ale piciorului necesita o intelegere aprofundata a factorilor majori de risc ai amputatiei, a evaluarii de rutina pentru ranile diabetice si a conditiilor destul de meticuloase de prevenire a ranilor diabetice.
Cei mai intalniti factori de risc pentru ranile diabetice includ diabetul neuropatic, diformitatea structurala a piciorului, boala arteriala ocluziva periferica.
Un examen medical amanuntit, insotit de testarea sensibilitatii cu monofilament pentru neuropatia diabetica si teste putin invazive pentru insuficienta arteriala, poate indentifica pacientii cu riscuri de rani diabetice ale piciorului .
Educarea pacientilor cu diabet cu privire la igiena picioarelor, ingrijirea unghiilor si adoptarea incaltamintei potrivite este cruciala in reducerea riscului unuor leziuni care pot duce la formarea unor rani diabetice.
Ranile diabetice ale piciorului sunt cea mai intalnita cauza a amputarilor netraumatice a extremitatilor joase in lumea aceasta industrializata. Riscul amputarilor extremitatilor joase este cu 15-40 % mai mare in cazul diabeticilor. Cu toate acestea, ranile diabetice ale piciorului sunt cauza cea mai rara a internarilor persoanelor cu diabet.
Cea mai mare parte a complicatiilor ranilor diabetice ale piciorului care rezulta in amputare, incep cu formarea ulcerelor de piele. Diagnosticarea timpurie si tratamentul potrivit al acestor ulcere poate preveni pana 85% din cazurile de amputare. Doctorii de familie au, asa cum am mai spus, un rol esential in a se asigura ca pacientii cu diabet primesc ingrijire timpurie si optima pentru ranile diabetice.
Din pacate, mai multe studii arata ca medicii de familie nu efectueaza o examinare atenta a picioarelor in cazul pacientilor cu diabet, neputand astfel sa descopere la timp aparitia unor rani diabetice. La fel se poate intampla si in cazul diabeticilor internati in spital, ale caror picioare nu sunt examinate adecvat.
O examinare atenta a piciorului diabetic dupa regulile de baza este metoda cea mai usoara, mai ieftina si mai eficienta de a preveni ranile diabetice.

No comments:

Post a Comment