Tratamentul impotriva varicelor

In afara de controlul fizic, doctorul poate face radiografii sau fotografii cu ultrasunete a venelor pentru a afla cauza si severitatea varicelor. Daca suferiti de varice,ar fi bine sa discutati cu un doctor specializat in boli ale venelor. Vorbiti cu doctorul despre ce optiuni aveti in privinta tratamentului pentru varice, care se potriveste cel mai bine cu stilul dvs. de viata si care este cel potrivit pentru varicele dvs., pentru ca nu toate cazurile de varice sunt la fel.
Tratamentele disponibile pentru varice includ:
Scleroterapia, tratament alternativ - este unul dintre cele mai comune tratamente pentru varice. Este o procedura foarte putin invaziva, prin care doctorul injecteaza o solutie in vena, care determina inchiderea venei si disparitia ei. In cateva saptamani, vena ar trebui sa dispara. In functie de gravitatea formei de ,aceeasi vena s-ar putea sa trebuiasca tratata de mai multe ori.
Acest tip de tratament este foarte eficient daca este facut in mod corect. Majoritatea pacientilor se pot astepta la imbunatatiri intre 50 si 90%. Scleroterapia nu necesita anestezie, si poate fi afectuata in cabinetul doctorului.

Efecte secundare posibile:
Crampe dureroase temporare in locul unde au fost facute injectiile
Bucati de piele rosii si umflate in locul unde a fost facuta injectia
Rani usoare temporare
Pete in jurul venei tratate, care de obicei dispar
Linii maronii in jurul venelor tratate care vor disparea
Grupuri de vinisoare rosii in jurul venei care a fost tratata.


Vena tratata poate de asemenea sa se imflameze sau sa dezvolte cheaguri de sange. Nu este ceva periculos. Luand aspirine sau antibiotice puteti usura inflamatia. Cheagurile de sange pot fi drenate.
Operatia cu laser - prin operatia cu laser se transmit impulsuri de lumina foarte puternice in vena afectata. In acest mod, vena se retrage usor pentru ca apoi sa dispara. Laserele sunt foarte directe si precise. Asa ca laserul adecvat folosit de un doctor priceput va afecta de obicei doar zona cu probleme care este tratata.
Operatia cu laser este mai apreciata de pacientii cu varice pentru ca nu implica injectii sau incizii. Cu toate acestea, cand laserul atinge pielea, pacientul simte o senzatie de caldura care poate fi destul de dureroasa. Aerul rece usureaza durerea. Tratamentele cu laser dureaza intre 15 si 20 de min. In functie de severitatea varicelor, intre trei si cinci tratamente cu laser sunt necesare pentru vindecarea varicelor.

Pacientii se pot intoarce la activitatile obisnuite imediat dupa tratament.
Tehnici endovenoase (Tehnica ablatiei endovenoase segmentale cu radiofrecventa) - aceste metode de tratare a formelor mai severe de varice sunt o descoperire senzatioanala. Au inlocuit operatia pentru majoritatea pacientilor cu varice severa. Aceasta tehnica nu este foarte invaziva. Doctorul pune un tub foarte mic numit cateter in vena afectata. Odata plasat inauntru, cateterul emite radiofrecventa care micsoreaza si inchide peretii venei. Venele sanatoase din jur redobandesc fluxul de sange normal. Pe masura ce se intampla asta, simptomele varicelor se imbunatatesc.

Arsuri usoare pot rezulta in urma acestei tehnici.
Operatia - operatia se aplica in cazul formelor foarte grave de varice. Tipurile de operatii pentru varice includ:
Ligatura chirurgicala – prin acest tratament, venele cu probleme sunt legate si indepartate complet de pe picior. Indepartarea venelor nu afecteaza circulatia sangelui in picioare. Majoritatea venelor cu probleme indepartate chirugical sunt vene de suprafata care colecteaza sange doar din piele. Aceasta operatie necesita anestezie locala sau generala si trebuie efectuata ambulatoriu, intr-o sala de operatii.

Endoscopia venelor – prin aceasta operatie, o mica camera video este folosita pentru a vedea inauntrul venelor. Apoi, venele varicoase sunt indepartate prin mici incizii. Persoanele care fac aceasta operatie trebuie sa fie anesteziate. Pacientii se pot intoarce la activitatile obisnuite in cateva saptamani.

Ranile diabetice

Ulcerele diabetice sunt cea mai intalnita forma de rani diabetice in zona picioarelor care duc la amputarea extremitatilor joase.
Doctorii de familie au un rol crucial in prevenirea sau in diagnosticarea timpurie a complicatiilor ranilor diabetice ale piciorului.
Tratarea ranilor diabetice ale piciorului necesita o intelegere aprofundata a factorilor majori de risc ai amputatiei, a evaluarii de rutina pentru ranile diabetice si a conditiilor destul de meticuloase de prevenire a ranilor diabetice.
Cei mai intalniti factori de risc pentru ranile diabetice includ diabetul neuropatic, diformitatea structurala a piciorului, boala arteriala ocluziva periferica.
Un examen medical amanuntit, insotit de testarea sensibilitatii cu monofilament pentru neuropatia diabetica si teste putin invazive pentru insuficienta arteriala, poate indentifica pacientii cu riscuri de rani diabetice ale piciorului .
Educarea pacientilor cu diabet cu privire la igiena picioarelor, ingrijirea unghiilor si adoptarea incaltamintei potrivite este cruciala in reducerea riscului unuor leziuni care pot duce la formarea unor rani diabetice.
Ranile diabetice ale piciorului sunt cea mai intalnita cauza a amputarilor netraumatice a extremitatilor joase in lumea aceasta industrializata. Riscul amputarilor extremitatilor joase este cu 15-40 % mai mare in cazul diabeticilor. Cu toate acestea, ranile diabetice ale piciorului sunt cauza cea mai rara a internarilor persoanelor cu diabet.
Cea mai mare parte a complicatiilor ranilor diabetice ale piciorului care rezulta in amputare, incep cu formarea ulcerelor de piele. Diagnosticarea timpurie si tratamentul potrivit al acestor ulcere poate preveni pana 85% din cazurile de amputare. Doctorii de familie au, asa cum am mai spus, un rol esential in a se asigura ca pacientii cu diabet primesc ingrijire timpurie si optima pentru ranile diabetice.
Din pacate, mai multe studii arata ca medicii de familie nu efectueaza o examinare atenta a picioarelor in cazul pacientilor cu diabet, neputand astfel sa descopere la timp aparitia unor rani diabetice. La fel se poate intampla si in cazul diabeticilor internati in spital, ale caror picioare nu sunt examinate adecvat.
O examinare atenta a piciorului diabetic dupa regulile de baza este metoda cea mai usoara, mai ieftina si mai eficienta de a preveni ranile diabetice.